Ambulance meldt zich via autoradio

Om ruim baan te kunnen maken voor hulpdiensten, moet een automobilist de sirenes natuurlijk wel eerst opmerken. Staat de muziek in de auto daarvoor net iets te hard, dan kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Studenten Elektrotechniek van de Universiteit Twente ontwikkelden een zendertje dat een ambulance kan gebruiken om ‘in te breken’ op de radio’s van dichtbij rijdende auto’s om vervolgens een alarmsignaal te geven.

De studenten maken op een slimme manier gebruik van het Radio Data System, (RDS), in vrijwel elke autoradio aanwezig voor verkeersinformatie en informatie over de radiozender. De zender in bijvoorbeeld de ambulance scant alle radiofrequenties die in de betreffende regio in gebruik zijn, en zorgt dat de luisteraars daarvan naar een alarmeringskanaal worden omgeschakeld. Dat kan een melding zijn op het display, maar de muziek kan ook onderdrukt worden om een alarmsignaal via de luidsprekers weer te geven.

De oplossing is te vergelijken met de manier waarop een autoradio tijdelijk naar een andere zender springt -of omschakelt van cd-speler naar radio- om de gesproken verkeersinformatie weer te geven. De studenten hebben zich, binnen een groepsproject in het tweede jaar van hun opleiding, verdiept in de technische randvoorwaarden en hebben een eerste demo gebouwd. Voor een daadwerkelijk product is meer onderzoek nodig, naar onder meer het bereik van de zender, de toe te passen antennes, de integratie met andere apparatuur in de ambulance, en de optimale weergave via de autoradio. Het idee is echter relatief simpel, en studenten slagen er al vroeg in hun opleiding in, hiervoor een slimme technische uitwerking te vinden, aldus begeleider dr.ir. Ronan van der Zee.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244